Новости

Останати

Путин: Нема да објавиме блокада на нашите олимпијци

Рускиот претседател, Владимир Путин, вели дека Русија нема да ги спречи своите спортисти да се натпреваруваат на Олимпијадата во Пјеонгчанг во февруари 2018 ако го сакаат тоа, ставајќи крај на шпекулациите за можен бојкот на Игрите по суспензијата доделена од ИОЦ.

ИОЦ во вторникот донесе одлука дека рускиот тим нема да може да настапи на Зимската олимпијада поради докази за „историска систематска манипулација“ на анти-допинг системот, но остави простор „чистите“ руски спортисти да се натпреваруваат под име „Олимписки спортисти од Русија“. Путин вели дека нема да има бојкот.

„Немајте сомнеж, нема да објавиме блокада и да ги спречиме нашите олимпијци да учествуваат на Игрите, ако некој од нив го сака тоа“, вели Путин во интервју за државната ТВ.

GOLD
GoldSlot
To Top