Новости

Битола инфо

Еврејско семејство разделено на три континенти ќе се сретне во Битола

Како дел од комеморативните активности по повод 75 години од депортацијата на Евреите, денеска (9 март) во 11 часот, во хотел Милениум во БитолаМакедонско-германската иницијатива за помирување,предводена од Ханс Јоаким Шолц свештеник на Протестантската црква во Баден, Германија, ќе оствари тематска средба насловена “Битола и холокаустот” со деветчленото еврејско семејство Калдерон, чии корени се од Битола.

Своите искуства ќе ги пренесат: Сара Ле Гутман Калдерон, ќерката на единствената Еврејка од Македонија која го преживеала Холокаустот во логорот Аушвиц-Биркенау и останати членови на семејството Калдерон.

Три генерации од ова семејство, кое живее разделено на три континенти (Јужна Америка, Северна Америка и Азија), сега доаѓаат да се сретнат во Битола.

Младите истражувачи, археолози, историчари и конзерватори (припадници на иницијативата за помирување, 24 млади од Германија и 20 од Македонија) преку средбата со семејството Калдерон, сакаат да упатат пораката дека помирувањето е процес, а не единечен чин, процес во кој сите треба да се вклучат. Младите учат како да создадат нови вредности преку кои што ќе ги надминат горчините на минатото. Тие ќе учествуваат и во Маршот на живите на 11 март во Битола. Претходно, низ повеќе активности од 7 до 9 март, имаа можност да учат за македонската историја, култура и религија, при што го посетија и Бигорскиот манастир.

Во изминатиот период, Македонско-германската иницијатива ги поврзува младите од двете земји, регионот и светот и преку летни кампови за расчистување на Еврејските гробишта во Битола.

Организатор на комеморативните активности по повод 11 март е Општина Битола, во соработка со Здружението АРХАМ, носител на проектот за ревитализација на еврејското минато во Битола и уредување на Меморијален парк на живите на Еврејските гробишта во Битола.

GOLD
GoldSlot
To Top