Новости

Економија

Роботите прво ќе ги преземат финансиите, а потоа и целата економија

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Работниците во сферата на финансиски услуги ќе бидат меѓу првите што ќе бидат погодени од подемот на автоматизацијата, откако жените ќе го почувствуваат ефектот порано од мажите, покажува студија на PricewaterhouseCoopers (PwC).

Извештајот, кој анализира повеќе од 200.000 работни места во 29 земји, предвидува три фази на автоматизација до средината на 30-тите години на 21.век што на крајот ќе влијае на речиси една третина од работниците од Велика Британија.

Првиот бран – алгоритмот – веќе е во тек. Тоа ќе влијае на финансиските, професионалните и техничките услуги, информации и комуникациски активности поврзани со структурирана анализа на податоци и едноставни дигитални задачи, како кредитно известување. Овој бран ќе продолжи до средината на 20-тите години на 21 век и ќе влијае на 2-3% од работните места.

Вториот бран на проширување ќе има динамична интеракција на технологиите за поддршка на кариерата и за донесување одлуки. Тоа ќе вклучува беспилотни летала, роботи во магацини и полуавтономни автомобили. Промената ќе ја почуствуваат сите индустриски сектори, откако повторно ќе има најголемо влијание врз финансиските услуги. Овој бран ќе продолжи до крајот на 20-тите година на 21 век и ќе влијае на 20% од работните места.

Третиот бран е на автономијата. Тогаш, вештачката интелигенција ќе ги анализира податоците од повеќе извори, ќе донесува одлуки и ќе врши физички активности со мало или никакво човечко учество. Промената ќе се почувствува во транспортот, производството и трговијата на мало. Овој бран ќе продолжи до средината на 30-тите години на 21. век и ќе влијае на 30% од работните места.

Извор: standard.mk

GOLD
To Top