Новости

Економија

Цената на биткоинот продолжува да се намалува

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Цената на биткоинот падна на ниско ниво под 6.000 долари утрово, при што се појавија двоцифрени процентни загуби поради континуираното распродавање на пазарот за криптовалути.

Цените на индексот „Биткоин прајс“ паднале на околу 5.967,34 долари во 7 часот и 59 минути утрово, што е најниското ниво од 13 ноември. Најголемата криптовалентност на светот со пазарна капитализација воведува промени на 6.156 долари, што е околу 22 процента на 24-часовна основа.

Распродажбата е важна, со оглед на тоа дека пад од 1.000 долари е забележан помеѓу 00:45 и 05:00 часот. Во текот на истиот временски период пазарната капитализација на биткоинот паднала за повеќе од 11 милијарди долари, односно на 106 милијарди. Целосната пазарна капитализација на сите криптовалути исто така паднала на 282.40 милијарди долари, што е најниско ниво од 26 ноември.

Во меѓувреме, другите топ-10 криптовалути се намалени за барем 20 проценти. Во првите топ-5, етер токен е намален за 29 проценти, XRP за 24 проценти, кардано исто така за 24 проценти.

Извор: www.fakulteti.mk

GOLD
To Top