Новости

Македонија

Денеска се празнуваат Светата великомаченичка Анастасија и Св. Анџела

ОД КАЛЕНДАРОТ НА МПЦ

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 22 декември.

Денеска е Св. великомаченица Анастасија.  

Оваа славна ревнителка на Христовата вера се роди во Рим во дом богат и сенаторски, од татко паганин и мајка христијанка. Уште како млада се приврза со љубов кон Господ Исус, а во Христовата наука ја раководеше благочестивиот учител Хрисогон.

Принудена од татко и’ стапи во брак со некој незнабожечки велепоседник Публиј. Под изговор на женски болести никако не сакаше да влезе со него во телесна врска. За ова мажот и’ горчливо ја мачеше со затвор и глад. А уште поголеми маки и’ наложи кога дозна дека таа тајно ги посетува христијанските маченици по затворите, им носи понадици, ги служи, им ги мие раните, им ги одврзува јажињата. По Божја Промисла беше ослободена од свирепиот маж. Царот го испрати Публиј во Персија, а тој патувајќи по морето потона. Тогаш Св. Анастасија почна слбодно да им служи на мачените христијани и своето големо наследство да го троши делејќи им милостиња на сиромасите. Еднаш царот Диоклецијан беше во градот Аквилеја и нареди да му го доведат Христовиот исповедник Хрисогон. Него по патот го придружуваше Св. Анастасија. На заповед од царот на светиот Хрисогон му ја отсекоа главата.
Тогаш пострадаа и трите сестри Агапија, Хионија и Ирина (под 16 април): првите две беа фрлени во оган, а третата прострелана со стрела. Нивните тела ги зеде Света Анастасија, ги завитка во бело платно и откако ги обложи со многу аромати чесно ги погреба.

Потоа отиде во Македонија и таму им помагаше на Христовите страдалници. Овде ја препознаа како христијанка и за ова ја фатија и ја водеа на сослушување и мачење кај разни судии. Сакајќи да умре за возљубениот Христос, Анастасија непрестајно во срцето ревнуваше кон Него.

Еден началник на жреците Улпијан сакаше сладострасно да ја оскверни, но одеднаш ослепе и издивна. Осудена на смрт со глад Света Анастасија прележа во затворот триесет дена без храна, хранејќи се единствено со солзи и молитва. Потоа ја ставија на кораб со уште неколкумина христијани за сите да ги потопат, но Бог ја сочува и од таа смрт. Најпосле ја положија над оган да виси приврзана со рацете и нозете со четири јазли, па ја предаде својата света душа на Бога.

Најпосле ја положија над оган да виси приврзана со рацете и нозете со четири јазли, па ја предаде својата света душа на Бога.Пострада и премина во Христовото Царство во 304 година.

Нејзиниот манастир се наоѓа во Грција, на 30. километри од Солун. Се верува дека Света Анастасија им доаѓа на помош на сите жени кои денес ќе одат во црква, ќе запалат свеќа и ќе ја изговорат оваа молитва:
„Овчичката твоја Анастасија, повикува со силен глас:’Тебе сопругу мој те љубам и барајќи те страдам и се распнувам и погребувам во твоето крштевање. И’ страдам поради тебе, за да царувам со тебе, и’ умирам за тебе, за да живеам со тебе. Прими ме како чиста жртва со љубов жртвувана за тебе’. Со нејзините молитви, како Милозлив, спаси ги нашите души“.

 

ОД КАТОЛИЧКИОТ КАЛЕНДАР

Денеска е Св. Анџела.

Била родена во 1248 година, во градот Фолињо, во Италија, во многу богато семејство. Родителите добро ја воспитале. Се омажила млада и во бракот имала неколку деца. Се грижела за децата и успеала христијански да ги воспитува децата. Кога умрел нејзиниот маж, се откажала од целото богатство и им го дала на сиромашните и отишла во Асизи и замолила да ја примат во Третиот фрањевачки ред. Строго му се покорила на редот, се до крајот на животот. Умрела како светица, во 1309 година.

GOLD
SN Finansii
To Top