Новости

Македонија

Кохабитацијата функционира на „туркање“

Изборот на нов гувернер е третото, и можеби најспецифично, од низата кадровски решенија што треба да ги усогласат шефот на државата и владејачкото мнозинство.

Спонзорирано од СН ФИНАНСИИ

Во изминатиот период Ѓорге Иванов и Владата успеале да ги договорат имињата на осум од вкупно 15 предложени нови амбасадори што треба да заминат во испразнетите ДКП на земјава. На овој процес му претходеше условување од страна на Иванов идните амбасадори да бидат од редот на професионалните дипломати од МНР. Сепак, Иванов одбил дел од професионалците што му ги предложила Владата, така што засега е постигнат договор за пополнување само осум од испразнетите места.

Првиот кадровски компромис е постигнат со предлозите на Иванов за нови уставни судии. Тогаш Иванов го предложи за уставен судија некогашниот критичар на неговите политики – универзитетскиот професор Осман Кадриу. За возврат парламентарното мнозинство гласаше и за Дарко Костадиновски да стане член на Уставниот суд, иако СДСМ имаше забелешки дека овој предлог на Иванов е непринципиелен, со оглед на тоа што кандидатот беше личност од претседателскиот кабинет, без претходно искуство во областа на правосудството.

Потпретседателката на СДСМ, Радмила Шекеринска, во неодамнешното интервју за „Независен весник“ оцени дека кохабитацијата не е лесна, ама дека Владата одбрала политика на отворени врати и трпеливост.

„Имаме разлики по одредени прашања, меѓутоа покажавме дека знаеме да седнеме и да разговараме. Најлесно е да дозволиш кавги, полесно е да најдеш решение“, изјави Шекеринска.

Иванов, исто така, досега го нема свикано Советот за безбедност во нов состав. По смената на власта, сега членови по функција во овој Совет, што го предводи шефот на државата, покрај Шекеринска, се и премиерот Зоран Заев, спикерот Талат Џафери и министрите за внатрешни и надворешни работи, Оливер Спасовски и Никола Димитров.

GOLD
To Top