Новости

Занимливости

Русите се подготвуваат за Венера

Сојузната агенција за научни организации во Русија, заедно со Институтот за вселенски истражувања РАС, развива сеопфатна програма за создавање на меѓупланетарна станица на Венера.

На оваа теме веќе е одржан првиот состанок со научниците на проектот Венера-Д. Развојот на програмата е во рана фаза.

Официјалните рокови ќе бидат објавени откако ќе бидат прифатени документите и програмата е завршена. Мисијата на Венера-Д ќе се состои од орбитална и спуштачка апаратура.

Паѓачката единица ќе пренесува информации 24 часа. Орбитирачкиот апарат мора да работи најмалку три години, а падот ќна површината на Венера ќе биде извршен за два часа. Нивното лансирање од Земјата со ракетата Ангара-А5 ќе биде возможно во 2026-2027 година.

Извор: Локално.мк

GOLD
SN Finansii
To Top