Новости

Автомобили

Автомобилите кои беа задоволство и разочарување за купувачите во 2017-та

Американските издание „Consumer Reports“ ги објавија резултатите од годишното истражување на своите читатели за тоа кои автомобили им дадоа најголемо задоволство и кои најмногу ги разочараа во изминатата 2017-та година.

При креирањето на рангирањето, експертите од извештаите на „Consumer Reports“ испитуваа само автомобили купени пред 3 години. Читателите требаше да го ценат како однесувањето на патот, удобноста, дизајнот и цената. Внимание се посветува и на работењето на клима уредот и аудио системот. Освен тоа, учесниците во анкетата требаше да одговорат дали повторно ќе купат автомобил од истиот бренд.

Првите места во рејтингот се за автомобилите што им се допадна на нивните сопственици. Ова се производи на компаниите „Tesla“ и „Porsche“, кои беа на врвот и пред една година. Но, во првите три, сега доаѓа новиот премиум бренд „Genesis“.

Класификација на брендовите за 2017-та:

Во првата колона е рангирањето за оваа година, а во втората – разликата од 2016-та година. Во третата е името на производителот, а во четвртата е процентот на сопственици задоволни од своите автомобили.

Треба да се забележи дека лидерите во претходните рангирања – „Audi“, „Subaru“ и „Toyota“, сега ги губат своите позиции. Во соопштението се наведува дека во листата недостасуваат брендовите „Alfa Romeo“, „Fiat“, „Jaguar“, „Land Rover“, „Maserati“ и „Smart“, бидејќи за нив недостасуваат податоци.

Сепак, изборот на разочарувања е многу интересен, бидејќи тука се модели, а не брендови. Прво на сите, според клиентите во САД, тоа е „Mercedes-Benz GLA“. Малиот кросовер добива минуси за автоматскиот менувач поради слаба видливост, бучавата во кабината, цврстата суспензија и поради високата основна цена.

„Nissan Sentra“ и „Acura ILX“ се меѓу најголемите разочарувачи. Во првите десет се наоѓаат „Chevrolet Trax“, „Nissan Versa Sedan“, „Dodge Journey“, „Infiniti QX60“, „Ford Transit Connect“, „Fiat 500“ и „Dodge Grand Caravan“.

денар.мк

GOLD
SN Finansii
To Top