Новости

Автомобили

BMW, Daimler, Ford и VW Grouр ги здружија силите

Концерните започнаа проект за изградба на европска мрежа за полнење.

Заедничко вложување за изградба на високо-енергетска мрежа со висока моќност (charging) официјално ќе ја започне својата дејност. Ќе се нарекува „IONITY“, бидејќи ќе создаде и ќе обслужува околу 400 станици со брзо полнење на големите европски патишта до 2020-та година.

Во заедничкото претпријатие ќе бидат вклучени „BMW Group“, „Daimler AG“, „Ford Motor Company“ и „Volkswagen Group“ со своите компании „Audi“ и „Porsche“. Почетокот на проектот е започнат денес, но изградбата на 20 станици во некои европски земји веќе започна. Нивниот капацитет е до 350 kW, што овозможува побрзо полнење од сегашното.

Со лансирањето на речиси 400 HPC-станици до 2020-та година, „IONITY“ ќе го олесни патувањето на долги патеки и ќе претставува значаен чекор во развојот на електрични автомобили. Компанијата е со седиште во Минхен, предводена од Мајкл Хаис, извршен директор и Маркус Грол, главен оперативен директор. До почетокот на 2018-та година, тимот ќе се прошири на 50 луѓе.

Оваа година ќе се отворат вкупно 20 станици за полнење, бидејќи се наоѓаат на централните патишта во Германија, Норвешка и Австрија. Повеќе од 100 уреди ќе бидат изградени следната година. Мрежата ќе го користи европскиот стандард за комбинирано полнење за значително да го намали времето на полнење на батеријата во споредба со постојните системи.

Партнерите во овој потфат – „BMW Group“, „Daimler AG“, „Ford Motor Company“ и „Volkswagen Group“ – имаат подеднаков број акции во заедничкото вложување. Тие исто така поканија и други производители на автомобили да се приклучат на проектот за проширување на мрежата.

Извор: denar.mk

GOLD
SN Finansii
To Top