Новости

Автомобили

Porsche подготвува Macan на струја

Производителот на спортски автомобили „Porsche“ нема намера да заостанува зад своите конкуренти и веќе работи на електрична верзија на нејзиниот помал кросовер „Macan“. Тоа ќе стане директен ривал на „Tesla Model X“.

За „Autoevolution“, шефот на северно-американската поделба на брендот, Клаус Зелмер, рече дека компанијата воопшто не е заинтересирана за тоа дали да лансира таков автомобил на пазарот. Во случајот со електричниот „Macan“, прашањето е кога ќе се појави овој модел.

Во 2030-та година, земјите на ЕУ ќе имаат уште построги граници за емисиите на „CO2“ и првата фаза од нивното намалување ќе започне уште порано – во 2025-та година. Според шефот на Одделот за развој на „Porsche“, Мајкл Стајнер , компанијата ќе ги исполни овие рокови и ќе понуди електрични верзии на сите модели, вклучувајќи ги и кросоверите.

Се очекува „Macan“ да ја користи платформата на првиот автомобил на струја на брендот. Тој беше прикажано како концепциски модел со името „Misssion E“, а во последниот месец „Porsche“ тестираше прототип на електричен автомобил на патеката „Nurburgring“.

Извор: denar.mk

GOLD
SN Finansii
To Top