Новости

Здравје

Кои се предностите од доењето за бебето

Секоја мајка, освен ако има вистинска причина да не го прави тоа, треба да се стреми да го дои своето новороденче. Во Болница „Плодност“ особено внимание кај породените мајки им се обрнува на моментот на учење на правилно доење, начинот на држење на главата на бебето, начинот на правилно поставување на дојката итн. Предностите од доењето за бебето се многу, но ќе извоиме само неколку:
-млекото содржи се што му треба на бебето за правилен раст иразвој во првите неколку месеци
-лесно е сварливо и предизвикува помалку стомачни тегоби (грчеви)
-тоа е бактериолошки исправно и го штити бебето од дријареа
-го подобрува имунитетот на бебето
-блискиот контакт со мајката особено влијае на емотивниот и психичкиот развој на бебето
-мајката сегаш е подготвена за доење
-намален ризик од хронични заболувања.

GOLD
To Top