Новости

Здравје

Ова е најдобриот природен антидепресив

Научниците од Универзитетот во Лос Анџелес откриле дека соединението на куркуминот, содржано во зачини, го зголемува расположението, а редовната употреба ги подобрува мемориските и когнитивните функции на мозокот.

Во рамките на истражувања на ткива, научниците заклучиле дека куркуминот има значителни анти-воспалителни и антиоксидантни својства во лабораториски услови.

Неговата активност е споредлива со онаа на индустриските лекови и може да помогне да се запре развојот на Алцхајмеровата болест.

Користењето на куркумин во храната ја стимулира активноста на амигдалата и хипоталамусот – мозочни области, кои „одговараат“ за спомените, впечатоците и емоционалноста.

Излегува дека куркуминот е веројатно најдобриот природен антидепресив за оние чија работа и начин на живот се поврзани со многу стрес.

Некои луѓе кои го користат како зачин во храната, добиваат гадење и имаат стомачни болки.

GOLD
To Top