Новости

Здравје

7 симптоми на менингитис кои секој родител треба да ги знае

Менингитисот е заболување кое претставува воспаление на мозочните обвивки.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-01.jpg

Причините за ова заболување може да бидат многу различни, но симптомите на различните видови се обично многу слични.

Со оглед на тоа што многу деца страдаат од менингитис, ги потсетуваме родителите на симптомите преку кои може да познаат нешто вакво и на кои треба посебно да им обрнат внимание.

Секако, доколку поединечно ги имаат овие симптоми, не треба да кревате паника, бидејќи голем дел од нив се сосема нормални, но доколку се појават заедно, не ги занемарувајте без да ги проверите.

Ненадејна треска

Еден од знаците на менингитисот е треската која се појавува ненадејно. Детето почнува да се тресе и се жали дека му е постојано ладно. Температурата брзо се качува и тешко се симнува.

Но, ова е сосема нормален симптом и за обични настинки, па не паничете веднаш, туку обрнете внимание и на другите карактеристики во промената на состојбата на детето.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-02.jpg

Силна главоболка

Главоболката предизвикана од менингитис не е само силна, туку е и речиси неподнослива. Во овој случај, често болката се врзува и во вратот, но со оглед на фактот дека главоболката е пресилна, не се обрнува внимание на тоа од каде доаѓа.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-03.jpg

Матење на видот

Пациентите со менингитис не можат да го фокусираат видот, поради што сликата што ја гледаат во очите е постојано заматена и народски речено „гледаат дупло“.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-04.jpg

Болка во абдоменот, гадење и повраќање

Пациентите со менингитис го губат апетитот, а големо влијание за тоа има постојаното гадење, кое може да биде пропратено со болка во стомакот и повраќање.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-05.jpg

Сензитивност на светлина

Уште еден знак на менингитис е стравот од силна светлина, заради која очите на детето почнуваат да се влажнат, а гадењето и главоболката се зголемуваат.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-06.jpg

Неможност да се исправат нозете

Ако главата на пациентот се навали кон неговите гради, неговите нозе веднаш ќе се свиткаат во колената и во оваа позиција нема да можат да се исправат. Овој феномен се нарекува Горен Бруџински.

Знакот на Керниг пак, претставува неможност да се свитка коленото, доколку едната нога е крената и поставена под агол од 90⁰ во однос на другата нога.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-07.jpg

Осипот на кожата не избледува

Со менингитисот, можни се осипи на кожата, а за да ги разликувате од оние кои не се поврзани со ова заболување, направете едноставен тест.

Ставете чиста проѕирна чаша на осипот и притиснете ја кожата додека осипот не избледи.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-08.jpg

Што да правите?

Менингитисот е опасна болест, па ако ги забележите сите овие симптоми, треба веднаш да побарате брза помош. Пред да стигнат докторите, создаде мирна атмосфера околу пациентот и изгасете ги светлата.

Кажете ги симптомите кои сте ги забележале и следете ги упатствата на лекарите.

7-simptomi-na-meningitit-koi-sekoj-roditel-treba-da-gi-znae-09.jpg

Извор: www.crnobelo.com

GOLD
SN Finansii
To Top