Новости

Здрава исхрана

Зошто нутриционистите не препорачуваат појадок од банани

Најдобриот начин да го започнете денот е со добар појадок што ќе ви овозможи да ги согорите маснотиите и кој ќе ви даде доволно енергија за да издржите до следниот оброк. Но бананите и покрај тоа што ви даваат брз налет на енергија, тој е краткотраен и за брзо време ќе почувствувате замор и глад. Тие повеќе се за ужина отколку за посебен оброк бидејќи сами не се доволни за појадок.

Таквото чувство на замор и глад откако е изедете банана за појадок можете да го спречите така што со бананите ќе комбинирате храна која е полна со здрави маснотии како авокадо или некои зачини. Бидејќи бананите спаѓаат во групата на кисели намирници, таа киселина треба да ја неутрализирате за да го добиете само она што е добро од бананите како што се калиумот, влакната и магнезиумот, а не шеќерот кој предизвикува краткотрајна енергија.

GOLD
To Top