Новости

Здрава исхрана

Како е најдобро да се консумира зеленчукот?

Сите приврзаници на здравата исхрана знаат колку е важен зеленчукот за нашето здравје.

За максимално да се искористи нутритивната вредност на зеленчукот, често сме во дилема дали е зеленчукот подобро да го консумираме варен или сиров.

Вистината е дека не постои генерално правило за консумирање кое се однесува на сите видови зеленчуци. Вистинскиот одговор е дека некој зеленчук е подобро да се јаде сиров, а друг варен. Факт е дека кога консумираме сирова храна, телото согорува повеќе калории. Од друга страна, со варење на зеленчукот му помагаме на телото во процесот на варење.

GOLD
To Top