Новости

Здрава исхрана

Калинка – еликсир на убавината

Калинката се смета за многу моќно овошје, кое според актуелните клинички студии се истакнува со својства кои позитивно влијаат на здравјето на човекот.

Поради големиот број семки кои ги содржи во својот плод калинката уште одамна е симбол на плодноста.

Ги ублажува тегобите во климаксот

Постојат три вида калинки: многу кисели и два поблаги вида што се јадат.

Според виенскиот професор Хадемар Банкхофер, калинките ги ублажуваат тегобите во климакс, а добри се и за простатата. Денеска се знае дека содржат витамин Ц, витамин Б5 и калиум, а пред се, важни се и билните хормони. “

Гинеколозите откриле дека една калинка на ден ги ублажува тегобите во климакс“, објаснува Банкхофер.

Во калинката се содржани материи многу слични на естрогените и затоа влијаат на нивото на хормоните. Освен тоа, калинката е овошје против стареење и им помага на младите жени со хормонски проблеми. Оној што редовно јаде калинки, ќе има цврсти нокти и убава коса, а и душевното нерасположение ќе исчезне, тврдат научниците. Новите студии покажуваат и дека билните хормони на калинката го намалуваат ризикот од појава на рак на простата. Освен плодот, во лековити цели се користат и коренот, кората, лушпата и цветот.Против паразити.
Според некои автори, калинката е добра за работа на срцето додека е општоприфатен како средство против цревни паразити. Кората од коренот на калинката и кожичката во внатрешноста на плодот содржат три алкалоиди кои се отровни за цревните паразити, но во одредена доза (0,5-0,6 грама) и за човекот, па може да предизвика вртоглавица, повраќање, пролив и пречки во видот.

Богати со витамин Ц

Калинката спаѓа меѓу најстарите овошја што се користат во лековити цели. Уште од античко време важел за природен лек затоа што е утврдено дека сокот од калинки го подобрува апетитот и ја регулира работата на желудникот, одличен е против скорбут (затоа што содржи многу витамин Ц), а поттикнува и излачување на урината. Освен тоа, има силно дејство против болки и воспаленија. Во комбинација со сок од моркови и цвекло им се препорачува на трудниците затоа што содржи витамини од групата Б, железо, калиум, калциум, магнезиум, фосфор, натриум и витамин PP. Калинката има позитивно влијание на вредноста на тумор-маркерите за простата, PSA-маркери. Лекарите им препорачуваат на мажите секој ден да пијат четврт литар сок од калинки.

Евротип
SNBROKER
To Top