Новости

Здрава исхрана

Мешунките како превенција за дијабетес

Резултатите од едно неодамнешно истражување покажаа дека мешунките како леќа, наут, грашок, грав, соја и слично помагаат како превенција за дијабетес тип 2.

Во истражувањето учествувале 3.349 лица кои имале висок ризик од кардиоваскуларни заболувања, но немале дијабетес тип 2.

Нивната здравствена состојба е следена четири години и утврдено е дека испитаниците кои редовно консумирале мешунки (во просек 200 грама неделно) имале за 35 отсто помал ризик од дијабетес од лицата кои јадат помалку од 90 грама мешунки неделно.

GOLD
To Top