Новости

Здрава исхрана

Научниците ја откриваат тајната на витките луѓе

Всушност, витките луѓе воопшто немаат магични способности. Верувале или не: едноставно јадат правилно.

Американските научници од универзитетот Корнел во текот на многуте студии и истражувања покажаа дека утринската исхрана на луѓето со витка фигура е богата со овошје, ореви и здрави житни култури. Во исто време, се забележува дека во витката заедницата постои непишано правило – никогаш не прескокнувајте доручек.

Според истражувањето спроведено меѓу 147 лица со просечна тежина од 61 килограм, со висина од 168 сантиметри, најчесто јадат овошје (51 проценти), млечни производи (41 проценти), леб (32 проценти), јајца (31 проценти), житни култури од цело зрно ( 29 проценти). За ручек, повеќето испитаници повеќе сакаат свежи салати и закуски со ореви и овошје. Исто така, повеќето витки жени признале дека не се придржуваат кон никакви диети и никогаш не се обиделе да ослабат. Меѓутоа, 38 проценти сè уште се занимаваат со спорт барем 1-3 пати неделно, додека 10 проценти не го прават тоа.

Извор: denar.mk

GOLD
To Top