Новости

Здрава исхрана

Ѓумбирот – Лековита состојка со бенифити кои сигурно не сте ги знаеле

Зачините не само што имаат пријатен мирис и нешто што ја прави храната вкусна, туку имаат и многу лековити ефекти. Често читаме за ѓумбирот, но дали знаевте дека тој може да ублажи болка? Дознајте повеќе детали подолу.

„Ѓумбирот содржи биоактивна состојка која е одговорна за повеќето лековити придобивки од ѓумбирот, како што се неговите антиоксидантни својства“, објаснува Даг Кук, нутриционист. Ѓумбирот е познат и како моќен агенс против гадење, што е потврдено со бројни студии. „Посебно за време на бременоста“, додава неговата колешка Каролин Луиз Кастро. Ѓумбирот промовира подобро варење и ја намалува надуеноста и придружните непријатности.

Покрај тоа, биоактивните компоненти во ѓумбирот се одличен сојузник во лекувањето на остеоартритисот, според Дагу Куку. Овој зачин може да помогне во ублажување на вкочанетоста и болките во зглобовите. Некои истражувања покажаа и дека ѓумбирот е здраво и за мозокот, поради неговото антиинфламаторно дејство. На долг рок, ова може да помогне да се намали ризикот од когнитивно оштетување или деменција.

Извор: Active Si

Евротип
SNBROKER
To Top