Новости

Здрава исхрана

3 начини да го одржите мозокот млад

Когнитивните проблеми можат да влијаат на секој, без оглед на возраста. Може да има мали промени во капацитетот на меморијата или пак сериозни состојби – Алцхајмерова болест.

Во моментов, околу 50 милиони луѓе живеат во САД со деменција, според податоците на Светската здравствена организација.

Некои форми на деменција, како што е Алцхајмеровата болест, се прогресивни и нема лек за нив.

Во исто време, науката познава начини, со кои можеме да го задржиме мозокот млад, без оглед на возраста.

Започнете со вршење мозочни вежби токму сега!

Направете вашето срце да чука

Вежбањето е важно не само за физичкиот тон и здравјето како целина, туку исто така е корисно за умот. Стремете се кон 150-минути умерени вежби неделно.

Провоцирајте го умот

Постојат многу начини да го предизвикате. Обидете се со нови контакти, научете нов јазик или пробајте некој нов рецепт.

Јадете мудро

Вашето мени нека биде богато со боровинки богати со антиоксиданси, лиснати зеленчуци, риба, храни од цели зрна. Намалете на заситени и транс масти.

standard.mk

GOLD
To Top