Новости

Здрава исхрана

3 типа на храна кои лошо влијаат на вашиот мозок: Ослабува меморијата, а ризикот од болести се зголемува

Она што го јадете има големо влијание и на вашиот мозок. Еве кои намирници му нанесуваат најмногу штета.

ЗАСЛАДЕНИ ПИЈАЛАЦИ

Прекумерното консумирање на слатки пијалоци може да го зголеми ризикот од Алцхајмерова болест и дијабетес тип 2. Високиот шеќер во крвта може да го зголеми ризикот од деменција, дури и кај луѓе кои немаат дијабетес.

Под слатки пијалоци подразбираме:овошни сокови, газирани пијалоци, спортски пијалоци…

Вистина е дека еден засладен пијалок нема да му нанесе голема штета на мозокот, но може да дојде до оштетување доколку го консумирате редовно, на пр. секој ден во големи количини (за еден ден пиете повеќе овошни пијалоци отколку вода).

ПРЕРАБОТЕНА ХРАНА

Прехрамбената храна содржи многу додаден шеќер, масти и сол. Тие вклучуваат: слатки, чипс и други солени закуски, готови оброци од продавница, разни преливи за салати, готови сосови…

Обично, овие намирници се полни со калории, но немаат хранливи материи кои очајно му се потребни на нашите тела (вклучувајќи го и нашиот мозок).

Таквата храна долгорочно доведува до дебелеење. Мастите се складираат во телото како „длабоки масти“. Студијата следела 243 луѓе кои имале зголемен процент на висцерална маст, што истражувачите го поврзуваат со оштетување на мозочното ткиво.

Затоа размислете малку повнимателно кога нарачувате ручек во ресторан. Најдобрата опција е секогаш да подготвите оброк дома или да го подготвите однапред, кога ќе можете, за подоцна само да го подгреете.

ТРАНС МАСТИ

Транс мастите природно се присутни во некои намирници од животинско потекло, како што се месото, млечните производи – и таму не претставуваат проблем. Но, избегнувајте индустриски произведени транс масти, познати како хидрогенизирани растителни масла. Можете да ги најдете на: мастите, маргарин, во индустриски подготвени колачи, шопинг бисквит, глазура.

Проверете го производот за делумно хидрогенизирано растително масло и ако ги најдете овие зборови, вратете го на полицата. Истражувањата покажаа дека луѓето кои консумираат големи количини транс масти се соочуваат со поголем ризик од Алцхајмерова болест, послаба меморија и когнитивна функција.

Евротип
SNBROKER
To Top