Новости

Направи сам

Ова цвеќе се сади во март – како на лето да имате најшарена градина

За да имате прекрасна градина на лето, ви препорачуваме да ги послушате овие совети за садење цвеќиња.

Бројни билки се садат во март, а тоа асе главно цветници кои ќе процветаат во јуни, пишува Стил.рс

На почетокот на март треба да се садат гладиоли, кали, амарилис, лилјани и други. Доколку сакате ова цвеќе убаво да фати, неопходно е да го засадите најдоцна до мај.

Вистинско време за садење на цвеќиња е кога ќе помине опасноста од мраз, а цвеќињата треба да ги поставиме на места каде има сонце.

Длабочината на садниците зависи од видот на цвеќето па пред да засадите, добро информирајте се за билката која сте ја одбрале.

Исто така, важно е да направите раздалеченост на садниците за секоја билка да се развива во најдобри услови. Така на гладиолите им треба оддалеченост од 12 до 15 сантиметри. Лилјаните бараат да бидат одвоени од другите билки 30 сантиметри. Далиите пак, треба да ги садите на раздалеченост од најмалку 40 сантиметри.

GOLD
To Top