Новости

Направи сам

Алиум – необично цвеќе кое успева во секој двор, а најдобро е да го засадите во есен

Декоративниот цвет Алиум, припаѓа на видот на растение што лесно расте во дворот, но изненадувачки, не е толку популарен избор и често се заобиколува. Есента е идеално време да се засади ова прекрасно растение.

Цветот на украсниот Алиум се состои од бројни мали цветови во форма на sвезда кои се појавуваат во Јуни и Јули, пишува Living.hr.

Покрај импресивната цветна глава, украсниот цвет освојува и со своите долги зелени украсни лисја.

Родот Алиум вклучува околу 500 видови: тоа е палета на прекрасно цветни растенија, меѓу кои Allium giganteum се издвојува како еден од најголемите видови украсни растенија од родот на луковите. Може да порасне од 80 см до два метри во височина!

Големите сино-зелени лисја на ова растение никнуваат во пролет, но најголемиот дел венеат. Погледнете како то изгледа и ако сакате да имате уникатен двор, засадете го веднаш.

Евротип
SNBROKER
To Top