Новости

Направи сам

Божиќното цвеќе – Празничен детал во уредувањето на домот

Како предвесник на доаѓањето на Новогодишните и Божиќните
празници, цвеќе Euphorbia pulcherrima, или кај нас попозната како божиќна ѕвезда, се повеќе е тренд во ентериерните простори. Со својата црвено зелена боја одлично се вклопува во празничната декорација на секој дом.

Покрај црвената боја, може да го најдеме и во бела
жолта, портокалова или крем нијанси и бои, а еве како треба да го одгледувате.

1. Божиќноти цвеќе или божиќната ѕвезда додека цвета, треба да се чува во малку постудена просторија на температура од 15-20 °C, з

2. Прихрана на Божиќното цвеќе му се додава еднаш во месецот

3. Божиќното цвеќе се наводнува само кога земјата е потполно сува. Проверувајте ја влажноста на почвата на два до три дена.

4. Кога ќе започнат да паѓаат листови, обично при крајот на зимата и почетокот на пролетта, божиќното цвеќе се преместува го на постудено место.

5. Неговите гранчиња се подскратуваат на должина од околу 10 сантиметри

Евротип
SNBROKER
To Top