Новости

Направи сам

Мунијатурното дрво ,,бонсаи” – Растение кое ќе го ,,освои” уредувањето на вашиот дом

Уметноста на одгледување на растенија лежи во љубовта кон ова хоби или можеби и повеќе од тоа.
Избегнувајќи ги стереотипите, бонсаи дрвото е едно од ретките кое се смета за минијатурно дрво, а неговото одгледување ќе внесе воодушевувачка уникатност во вашиот дом.

Истражувајќи за неговото потекло, би цетирале еден дел од текст посветен на ова минијатурно необично растение што го најдовме на нашите портали:

,,Од јапонската култура, потекнува токму оваа техника на одгледување на ова дрво.
Преводот од јапонски 盆栽 – пенџинг или бонсаи означува посадено во сад. Древните јапонски цивилизации оваа техника на естетска минитуризација ја применувале на различни видови стеблести растенија, садејќи ги во саксии на тој начин што оставале сосема мал простор за раст и развој на коренот на растението, оттаму и листовите и стеблата останувале мали.”

Во продолжение погледнете како изгледа оваа минијатурно уметничко дрво сиздадена од најголемиот маестрал, креатор со кој не можеме да се натпреваруваме – природата.

Евротип
Евротип
To Top