Новости

Рецепти

Топлo чоколадo со шлаг од кокос како омилен пијалaк оваа зима

Веганскиот пресврт на топло чоколадо е идеален за загревање во ладните денови. Со додавање на зачини како цимет, морско оревче, сушен портокал, ѓумбир – ова топло чоколадо ќе донесе насмевка на вашето лице.

Потребни состојки:

  • 370 милилитри кокосово млеко (од конзерва)
  • 250 милилитри бадемово млеко
  • 1 лажица какао
  • 2 лажици јаворов сируп
  • 50 г црно чоколадо
  • 2 лажички пченкарен скроб (густин)
  • 4 лажици вода
  • 1 лажичка екстракт од ванила
  • 1 лажичка сол
  • зачини по желба: цимет, морско оревче, ѓумбир …
  • кремот од конзерва кокосово млеко

Начин на подготовка:

  1. Од конзервата кокосово млеко (кое беше во фрижидер) извадете две лажици од цврстиот дел. Остатокот измешајте го со течноста од конзервата и ќе добиете густо млеко.
  2. Ставете го добиеното млеко во тенџере заедно со бадемовото млеко, какаото, јаворовиот сируп, црното чоколадо, солта и ванилата. Мешајте додека не зоврие.
  3. Измешајте го скробот со вода додека не се раствори во водата, а потоа додадете во зовриената смеса и мешајте уште една минута.
  4. Изматете го кремот од кокос што првично го извадивте. Ако сакате, додадете малку екстракт од ванила и промешајте една минута.
  5. Сервирајте го топлото чоколадо во чаши, додадете го добиениот шлаг и изрендајте го чоколадото.

 

 

 

 

Извор: Кафе пауза

GOLD
To Top