Новости

Филм

Ова се 6-те најлегендарни сцени од филмовите на Милош Форман

Милош Форман, познатион филмски режисер, почина вчера во САД на 86-годишна возраст после кратко боледување.

Во неговата кариера има два Оскара за најдобар режисер за филмовите „Летот над кукавичјото гнездо“ (1975 година) и „Амадеус“ (1984 година), како и номинација во 1996 година за филмт „Народот против Лари Флинт“.

Роден во Чехословачка во 1932 година, а родителите му починале во нацистички логор кога има 9 години, емигрирал во САД во 1968 година. Три години подоцна, излезе неговиот прв американски филм  „Taking off“.

Но „Летот над кукавичјото гнездо“, базиран врз адаптација на книгата од 1962 година за осуденик кој лажира ментална болест за да избегне затвор, беше филмот кој го издигна високо.

Ова се шесте најлегендарни сцени од шест филмови според Вашингтон Пост:

  1. „Летот над кукавичјото гнездо“

2. „Коса“

3. „Рагтајм“

4. „Амадеус“

5. „Народот против Лари Флинт“

6. „Човек на месечината“

Евротип
SNBROKER
To Top