Новости

Книга

Изложба на забранети книги во битолската библиотека

Кланица 5, Американски психо, Госпоѓа Даловеј, Алиса во земјата на чудата, На запад ништо ново, Сатански стихови, Стакленото ѕвоно…
Ова се само дел од насловите на книги кои некаде во светот се забрането од разни причини. Токму затоа востаневена е и Неделата на забранети книги, која оваа година се одржуваше од 25 до 30 септември. Оваа недела беше одбележана и во битолската библиотека, а со цел читателите да се запознаат се повеќе со насловите кои се забранети, изложбата на забранети книги ќе биде продолжена до 7 октомври.

Основна цел е ширење свест за слободна во читањето

Книгите постојат сè додека некој чита или додека некој пишува. Забранетите книги се оние кои одредена категорија на луѓе ги смета за такви и кои сакаат истите да се тргнат од библиотекарските полици, книжарите и училиштата или да се уништат.

Цензурата е секогаш политички, религиозно или етички обоена, а со самата забрана се излегува од рамката на спонтан развој на мислата на едно општество. Според тоа, основната цел на оваа акција е ширење на свеста за слободата на читање и слободниот пристап до информациите.

Покрај забраната на книги заради религиозни причини или морални ставови често се објавувала и цензура под идеолошки притисок, кој најчесто го спроведувала државата.

Во некои земји, властите дури и во денешно време наметнуваат што е морално да се чита врз основа на лични убедувања на поединци – на пр. во Иран (јануари, 2011) забранети се книгите на Паоло Коелјо, а во Русија имаше неуспешна иницијатива да се забранат Набоков и Маркез односно нивните дела: „Лолита“ и „Сто години самотија“, кои се наведуваат како дела што поттикнуваат „перверзни страсти и ги прават поединците несреќни“.

Сепак, да им се овозможи на луѓето да читаат што сакаат и да им се даде слобода сами да доаѓаат до заклучуци и да развијат сопствени ставови и критичко мислење за нештата е еден од предусловите на секое одговорно општество.

Неделата на забранети книги се одбележува ширум светот, уште од 1982 година под мотото „Learn, not burn!“ во САД.

Забранети книги:

Луис Керол: “Алиса во земјата на чудата”
Ерих М. Забелешка: “На Запад ништо ново”
Џорџ Орвел: “Животинска фарма”
Олдос Хаксли: “Направи нов свет”
Волтер: “Кандид”
Џозеф Хелер: “Лост 22”
Реј Бредбери: “Farenhayt 451”
Џовани Бока: “Декамерон”
Александар Солженицин: “Во првиот круг”
Џон Штајнбек: “Плодовите на лутината”
Ален Гинзберг: “Урлик”
Владимир Набоков: “Лолита”
Густав Флобер: “Мадам Бовари”
Вилијам Бароу: “Голи ручек”
Џорџ Орвел: “1984”
Салман Рузди: “Сатански стихови”
Џејмс Џојс: “Одисеј”
Хариет Бексер Стоун: “Чича Томина котница”
Ј. Р. Р. Толкин: “Господарот на прстените”
Харпер Ли: “Убиј ја птицата”
Вирџинија Вулф: “Г-ѓа Далоуи”
Силвија Плат: “Стакло ѕвонче”
Џером Дејвид Селинџер: “Ловец на жетва”
Брет Истон Елис: “Американски психо”
Курт Вонегат: “Кланица 5”

ЛИСТА НА ЗАБРАНЕТИ КНИГИ ОД ВЛАДИТЕ

GOLD
To Top