Новости

Книга

Учениците и младите поети од Битола читаа поезија – се одбележа Светскиот ден на поезијата

Секоја година, 21-ви март е резервиран за одбележување на три големи настани. Освен што ќе и кажеме големо “Добредојде” на пролетта, на екологијата исто така го одбележуваме и Светскиот ден на поезијата.

Вчера, во салата за промоции се одржа поетска манифестација, на која учестуваа млади поети од основните и средните училишта како и други млади и талентирани поети, кои претходно се пријавија на отворениот распишан повик за учество на манифестацијата со свои поетски творби.

Националната установа Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола секоја година дава поддршка на поезијата, враќање на усната традиција на поетски рецитали, промоција на едукацијата за поезијата, обновување на дијалогот меѓу поезијата и другите уметности (театарот, танцот, музиката, сликарството), поддршка на малите издавачи и создавање атрактивна слика за поезијата во медиумите, рече директорката на НУУБ „Св.Климент Охридски“ – Битола м-р Јелена Петровска при обраќањето  на почетокот на манифестацијата.

Поетски творби читаа:

–              Јана Вангеловска

–              Андреја Наковска

–              Андреја Ѓуровска

–              Анастасија Ѓуровска

–              Ѓоргина Христова

–              Коштрева Бојана

–              Оливера Илиевска

–              Божидар Николовски

–              Антонио Стојановски

–              Анастасија Димоска

–              Узурџан Медик

–              Шазе Медик

–              Филип Костовски

–              Ана Дамчевска

–              Елена Коџасинска

–              Филимена Најдовска

Треба да се напомене дека сите поетски творби беа со посебен квалитет, при што оставија впечаток, создавајќи лирска атмосфера. Во најмладите гледаме  знаење, свест и дарба за поголем исчекор во поетскиот израз, да внесуваат  иновации и креативност во своите творби.

Вториот дел од настанот се обратија поистакнатите млади поети:

Биљана Талевска Димко Стефановска,

Билјана Тодоровска

Елена Костадиновиќ,

Елена Богдановска,

Ана Милошевска

Михајло Свидерски

Славица Гаџова Свидерска

Понесени од целата поетска атмосфера која се создаде, со своја поезија настапија и други присутни лица кои се занимаваат со поетско творештво.

Евротип
SNBROKER
To Top