Новости

Книга

Комплет страници од првата верзија на книгата за Хари Потер продадени за 37.500 фунти

Единствениот познат преживеан сет на страници од првата верзија на книгата на Џоана Роулинг „Хари Потер и каменот на волшебникот“, отпечатена за рецензија, продадена за 37.500 фунти.

Досега невидените некоригирани трудови се верзија на книгата која е испратена пред конечната лекторирање и се состои од 224 нумерирани страници на 109 листови.

Комплетот беше продаден за речиси двојно повеќе од проценката за претпродажба од 20.000 фунти, откако приватен колекционер кој телефонски наддаваше од странство победи на тендер.

Тој примерок од книгата беше испратен во февруари 1997 година од Розамунд Вокер, менаџер за маркетинг на книги за деца на Блумбури до Фиона Вотерс, рецензент на детски книги.

Во мотивационото писмо, Вокер напишал: „Драга Фиона, „Хари Потер и каменот на волшебникот“ на Џоан Роулинг.

Еден месец подоцна, Вотерс одговори: „Едноставно ми се допадна книгата. Има нешто во Хари Потер што ме потсетува на Чарли Бакет во „Чарли и фабриката за чоколади“.

Цитатот од Фиона Вотерс беше искористен како рецензија на задната страна на првото издание на книгата.

Клајв Мос, раководител на одделот за книги, ракописи и хартија во Chiswick Auctions, рече: „Ние сме воодушевени од резултатот од овој единствен преживеан сет на трудови, кој првпат се појави на пазарот и предизвика голема збунетост“.

„Очекувавме жестока конкуренција, бидејќи тие нудат единствен увид во она што стана култно дело во историјата на литературата“, додаде тој.

Евротип
SNBROKER
To Top