Новости

Битола инфо

Божиќен концерт во Католичката црква „Пресвето срце Исусово“ во Битола

Вечерва во Католичката црква „Пресвето Срце Исусово“ во Битола ќе се одржи традиционалниот Божиќен концерт, во организација на Здружението на Хрвати од Република Македонија, огранок во Битола.  На концертот ќе учествуваат младинскиот женски хор на КУД „Стив Наумов“-Битола и членови на Заедницата на хрвати кои учествуваа во наставата на хрватски јазик во Македонија.

Според програмата, младинскиот женски хор под диригенство на Љубо Трифуновски ќе изведе дела македонски и странски композитори, уметникот Дарко Кулевски на хармоника ќе го изведе делото на Семјонов „Слики од ренесансата“, а со соло гитара ќе настапи Андреја Чукалкова која ќе исполни Божиќна песна.

– Католичката Црква „Пресвето Срце Исусово“ е место каде што го славиме Христовото раѓање, каде што ја одржуваме традицијата и каде кон Здружението на Хрвати се приклучуваат и други битолчани. Благодарни сме што новиот жупник Дон Паво Шекерија ја препозна иницијативата и се заложи за реализацијата и на годинешниот Божиќен концерт во Битола, соопштија организаторите на вечерашниот културен настан во овој град.

GOLD
To Top