Новости

Настани

Утре „Кубанска вечер“ во ЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп

Во среда 5 септември 2018 во 20.00 часот во големата сала од ЦК„Марко Цепенков“ ќе се одржи Кубанска вечер, што ЦК„Марко Цепенков“ ја реализира во соработка со општина Прилеп.

Публиката ќе ужива во извонредно шоу со познати фламенко игри кои ќе ги изведе бендот ЕКОС Фламенко. Се работи за специјален проект на Министерството на Р.Куба, а по покана и во соработка со Министерство на Култура на Р.Македонија – односно настапите во Макеоднија се дел од EUROPE TOUR 2018.

Кубанската вечер го рефлектира кубински идентитет преку музика, гестови, движење и внатрешен ритам на секој уметник. Вкрстено време, звуци и движења, тоа е шоу кое започнува од традиционалната, но со целосно современа кореографска концепција.

Преку музиката и танцот, уметниците го прикажуваат енергичното и воедно и елегантното присуство на уметноста на фламенко, кое поминува низ различни стилови.

Членовите на ЕКОС се танчери со неоспорлив талент, високо техничко ниво, кои се обучувани од најдобрите педагози, танчери, кубански кореографи и најголемите фламенго фигури во светот. Нивните изведби се во вид на т.н. „шоуа“ и досега се имаат појавено во најголемите театри во Хавана и воопшто во Куба, настапувале и на фестивали, како и голем број национални и интернационални случувања во земјата. Покрај изведувачката дејност, ЕКОС многу често одржува и курсеви и работилници со Фламенго школата во рамките на Фламенго клубот.

Компанијата Екос има референтна позиција во кубанската музичка танцувачка панорама.

Таа е основана на Куба во 1999 година од страна на искусна група танчери и музичари. Екос припаѓа на Хаванаскиот танцов центар на Националниот совет на сценографски уметности на Куба на Министерството за култура.

Екос игра свесна улога во креативното пребарување на интеграцијата на кубанските и шпанските музички танцови елементи, откривајќи нови експресивни и уметнички полиња.

Компанијата го покажува својот сопствен јазик, истовремени и полни со мешани расистички групи од кубанскиот идентитет, со помош на традиционалните ритми како Румба, Син, Гујаира, Болеро, Блуз и фламенковите ритми.

Екос учествуваше на неколку меѓународни настани како Фестивал наследства во Абу Даби 2012, Фестивал на уметност Кувајт 2013, турнеја – шест месеци, Анталија, Турција 2017 и најважните театри во земјата.

Ecos е на турнеја во 7 земји во регионот Балкан: Македонија, Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Албанија, Бугарија и Грција период од крајот на јули до крајот на ноември 2018 година.

GOLD
To Top