Новости

Настани

Утре Меѓународна изложба на 15 уметници во Прилеп

Во петок 19 јули 2019 во 20.00 часот во ликовниот салон на ЦК „Марко Цепенков“ ќе биде отворена меѓународната изложба „Уметност, меѓународна група и пријатели“, на која ќе бидат изложени дела од 15 уметници од Русија, Велика Британија, Бугарија, Србија, Италија, Германија, Романија, Македонија…

Изложбата е дел од годишната програма на Центарот поддржана од Министерството за култура, и во соработка со Интернационалната уметничка група Соло и Меѓународниот културен центар од Москва.

Изложбата ги нагласува идеалите на пријателството и меѓународната соработка. Уметниците кои учествуваат на оваа меѓународна изложба ги споделуваат своите култури, јазик и традиции со уметници чии земји ги посетуваат. Универзалниот јазик на уметноста станува нивниот медиум за комуникација со сите.

Уметноста обезбедува можности да создаде нешто ново од она што веќе постои; пренесува идеи од една културна средина во друга; се движи од минатото до денес во иднина. Силата на уметноста има волшебен допир кој воспоставува дијалог и покрај разликите во перспективата и начинот на размислување.

Изложбата претставува уметнички дела на уметници од групата “Арт Интернационал” и пријатели на групата.

(www.artinternationalgallery.co.uk)

Исто така, организирањето изложби во различни земји привлекува локални уметници во проектот, на кои исто така им се дава можност за заедничко учество во нашите идни изложби – велат од меѓународната група Арт интернационал.

GOLD
To Top