Новости

Театар

Нова премиера на битолскиот театар – перформансот „Молитва по Достоевски“

Најновиот проект на Народниот Театар Битола е инспириран од делото , животот и филозофијата на двајца светски великани  Фјодор Михајлович Достоевски писател и Владимир Семјонович Висоцки  поет, кант-автор , музичар и актер.

Премиерата е на 21 и 22 мај од 20 часот, а бројот на публиката е ограничен па затоа е потребна претходна резервација.

Претставата Молитва по Достоевски се обидува да ја обедини и соедини музичката и актерската енергија на групата Фолтин со онаа на  актерите Огнен Дранговски и  Катерина Аневска Дранговска, катализирана од сценографот Валентин Светозарев и обединета од мотото  Убавината Ќе го спаси светот.

Оваа година светот ја одбележува и слави 200 годишнината ( по мислељето на по многу компетентни стручњаци ) на  најголемиот писателски гениј на човековата цивилизација –Достоевски.

Каско институција која често пати во својата историја се навраќала на делото на генијот Народниот Театар Битола и овој пат се вклучува во светското одбележување на овој  значаен датум. Во формата концерт -претстава покрај цитатите од големите романи

Злостосторство и Казна,

Браќа Карамазови,

 Бедни луѓе,

Записи од Мртвиот дом

Коцкар

Песните на Владимир Висоцки

Прозвучуват уште неколку познати музички теми од Булат Окуджава, Ана Герман и други.

Покрај непосредните учесници кои се и  автори на проектот во неговата реализација учесвуваат уште и:

Живко Борисовски-Гласот на судијата

Благој Мицевски –костимограф,

Александар Димовски –тонски инжинер

,Горан Петревски   и  Игор Мицевски светло

Филип Ошавков -Видео

Димитар Михајловски испициент

 

Евротип
SNBROKER
To Top