Новости

Направи сам

Најчести грешки што ги правиме при подготовката на кафе

Иако правењето кафе изгледа како едноставна задача, повеќето луѓе прават барем една од овие грешки.

Постојат неколку чекори и важни ставки во процесот на правење кафе за да го добиете најдобриот можен вкус.

Еве ги вообичаените грешки што ги правиме:

1. Користиме вода од чешма

Кафето има 98 проценти вода. Водата од чешма не е во потполност квалитетна и може да го промени и квалитетот на кафето. Употребата на филтрирана вода е идеална.

2. Готвиме на погрешна температура

Температурата на водата е исклучително важна. Треба да биде помеѓу 90 ° C и 95 ° C за време на подготовката. Можете да зовриете вода и да оставите да отстои околу 30 секунди пред да готвите.

3. Ставивме премногу кафе

Луѓето често додаваат премногу кафе за да има посилен вкус, но ако ставиме премногу, ризикуваме да добиеме кисел вкус.
Златното правило е 2 лажички кафе на 170 милилитри вода.

Евротип
SNBROKER
To Top