Новости

Останати

Македонија со осум спортисти ќе замине на ЛОИ во Токио

МОК ја објави листата на спортисти кои ќе настапат на престојните ЛОИ во Токио.

Конечната листа на најдобрите македонски спортисти – Олимпијци кои ќе настапат на одложените Олимписки игри ТОКИО 2020 (23 Јули – 8 август 2021 година) е следната:

Блажевска Еминова Миа – пливање 100 м.

Бранковски Борјан – спортско стрелаштво 10 м. воздушен пиштол

Георгиевски Дејан – таеквондо – +80 кгр

Деркоски Филип – пливање 400 м.

Јованоска Пулексенија – карате – Ката

Нуров Магомедгаджи – борење слободен стил – 97 кгр

Реџепи Арбреша – џудо – 52 кгр

Стојоски Јован – атлетика 400 м.

Првата група спортисти, членови на Олимписката делегација на МОК ќе заминат за Токио на 16 Јули 2021 година (Скопје – Виена – Токио).

Први од македонските спортисти ќе настапат Филип Деркоски (пливање – 400 м.) и Борјан Бранковски, спортско стрелаштво 10 м. воздушен пиштол кои на Олимписките игри ќе настапат на 24 јули.

Арбреша Реџепи (џудо – 52 кгр) ќе настапи на 25 Јули, а истиот ден ќе се одржат и борбите за медал во нејзината категорија.

Георгиевски Дејан, (таеквондо) во категоријата +80 кгр ќе настапи на 27 Јули, а истиот ден ќе се одржат и борбите за медал во неговата категорија. Миа Блажевска Еминова ќе настапи на трката на 100 м. (пливање) на 28 Јули.

Јованоска Пулексенија (карате, кати) ќе настапи на 5 август, а истиот ден ќе се одржат и борбите за медал. Стојоски Јован (атлетика) во трката на 400 м. ќе настапи на 1 август, а финалето на оваа трка е на 2 август 2021 година.

Последен на Олимписките игри ТОКИО 2020 ќе настапи Нуров Магомедгаджи (борење слободен стил, 97 кгр.). Неговите борби во осмина финалето започнуват на 6 Август, а следниот ден ќе се одржат и борбите за медал во оваа категорија.

Шеф на македонската олимписка делегација на одложените Олимписки игри ТОКИО 2020 ќе биде спортскиот директор на МОК, Владимир Богоевски, а во делегацијата одговорен за здравствениот статус на македонските олимпијци ќе биде д-р Небојша Настов.

СН Брокер
To Top