Новости

Останати

На Мон Блан само со депозит од 15.000 евра: „Парите би ги покривале трошоците за спасување или за погреб“

Жан-Марк Пеле, градоначалникот на Сен Жерве, реши да ја преземе оваа мерка откако десетици „алпинисти“ ги игнорираа предупредувањата.

Градоначалникот на Сен Жерве ја воведе необичната мерка дека секој што сака да се обиде да се искачи на Мон Блан мора прво да плати депозит од 15.000 евра.

Парите би ги покривале трошоците за евентуално спасување или, во најлош случај, закопување.

Жан-Марк Пеле, градоначалникот на Сен Жерве, реши да ја преземе оваа мерка откако десетици „псевдопланинари“ ги игнорираа предупредувањата.

Од споменатиот град, главната патека води до највисокиот врв во Европа.

Но, неодамна на ваков потфат се решија многу луѓе кои не се ниту вешти, ниту искусни, ниту опремени, а градоначалникот вели дека ги игнорирале предупредувањата и си играле „руски рулет со живот“.

Водичите од француската страна ги прекинаа своите активности во средината на јули поради бројните лизгања на земјиштето, а локалните власти издадоа совети до луѓето да избегнуваат искачување. Интензивниот топлотен бран само ги влоши условите.

Пељекс рече дека десетици „псевдо-алпинисти“ ги игнорирале предупредувањата. Тој го наведе примерот со петмина романски туристи кои се обиделе да се искачат „во шорцеви, тренерки и сламени капи“, а на крајот морале да бидат вратени од планинската полиција.

Евротип
SNBROKER
To Top