Новости

Uncategorized

Камерите снимија како НАСА заби вселенско летало во астероид

НАСА доцна синоќа успешно го заби вселенското летало DART во астероид. Тоа беше историска мисија како „првиот планетарен тест за одбрана“ на Земјата од потенцијален удар така што се смени правецот на астероидот.

Последните моменти пред судирот ги сними камера на леталото, а последната слика ја направило леталото две секунди пред ударот.

Погледнете го видеото од моментот на удар.

Целта на мисијата е да се заштити Земјата од потенцијален судир со НЕО – терминот на НАСА за објект блиску до Земјата – астероид или комета – што би можел да се приближи до орбитата.

DART (Double Asteroid Redirection Test) е првата мисија која се обиде да застрани опасен објект во директен експеримент за да спречи негово влијание врз Земјата, рече директорот на вселенската мисија Томас Зурбухен.

Во 2016 година, НАСА ја основа Канцеларијата за координација за планетарна одбрана (PDCO) за рано откривање на големи закани НЕО – најмалку 30 до 50 метри – кои би можеле да ја оштетат површината на Земјата и да ги следат траекториите на овие објекти.

Евротип
SNBROKER
To Top