Новости

Балкан

(Видео) Како некогаш се славеше Денот на младоста

Постарите генерации се уште се носталгично врзани за 25 мај,  Денот на младоста. Иако Јосип Броз Тито беше роден на 7 мај, 25 мај беше прославуван како негов роденден. Главен симбол на овој празник беше носењето на штафетата на младоста која се носеше месец и половина низ цела територија на Југославија, а на 25 мај му беше предавана на Тито со спектакуларен слет во Белград. Последната штафета беше однесена во 1987 година.

Еве како се славеше:

 

GOLD
To Top