Новости

Балкан

Во Грција регистрирани 74.000 баратели на азил

Во моментов во Грција престојуваат 74.000 баратели на азил, соопштија грчките власти, нагласувајќи дека прават напори за подобрување на условите во мигрантските центри на островите.

Грчкиот министер за миграциска политика Димитрис Вицас изјави дека последните месеци околу 6.000 лица од центрите на островите се преместени во внатрешноста на земјата.

Тој призна дека состојбата во тие центри е „тешка“. Во нив се сместени околу 20.000 лица, а инфраструктурата е предвидена за помалку од 10.000.

Во текот на оваа година во Грција нелегално влегле околу 42.000 мигранти, од кои 14.000 преку границата со Турција.

Вицас нагласи дека не очекува зголемување на миграцискиот прилив во текот на наредната година, додавајќи дека бројот на мигранти, кои незаконски ја напуштаат Грција и одат кон други европски земји, е минимален.
Комисијата ја повикува Србија да ги ревидира „реалистично и квалитетно“ своите акциски планови, кои би можеле да ја водат на нејзиниот пат кон пристапувањето во ЕУ и овој процес да го спроведе во инклузивен и конструктивен дијалог со сите заинтересирани страни и со граѓанското општество.

GOLD
To Top