Новости

Балкан

Во Хрватска потврден првиот случај на коронавирус

Во Хрватска е забележан првиот случај на инфекција со корона вирус. Потврди премиерот Андреј Пленковиќ, додавајќи дека станува збор за помлад пациент кој престојувал во Милано и оти е хоспитализиран во Загреб, со поблаги симптоми, во клиниката Фран Мијаљевиќ.

„Ги добивме резултатите од тестовите на хрватскиот државјанин кој престојувал во Милано во периодот од 19 до 21 февруари. Тој покажува поблаги знаци на болеста, ги преземаме сите мерки на претпазливост. Ќе се концентрираме на контактите коишто ги има остварено“, изјави хрватскиот министер за здравство, Вили Берош.

Денеска во Загреб се одржа и итен состанок на здравствените власти за тоа какви дополнителни мерки треба да се преземат да се спречи евентуалното ширење на вирусот.

 

GOLD
To Top