Новости

Балкан

Во овој град во Србија „врие“ од милионери – дури 99

Даночната администрација соопшти дека лани на територијата на Крушевац и околината имало дури 99 милионери – 4 пати повеќе од 2016 година, кога врз основа на барањата за утврдување на годишниот данок на доход на граѓаните е 95, а приходот е поголем од законскиот лимит во износ од два милиони и 375.136 динари, пишува Novosti.rs.

Помеѓу градовите кои се во надлежност на Регионалниот оддел за даночна администрација во Крагуевац, по бројот на вработени со исклучиво високи плати, позади граѓаните на Крушевац, се само Краљевчаните, со 96 даночни обврзници во оваа категорија. Во Ужиц има 141, во Чачак 157, а во градот кај Лепенец има највеќе – 398.

Покрај тоа, даночната управа на Република Србија во законски предвидениот рок примила вкупно 23.238 пријави за утврдување на годишен данок на доход на граѓаните во 2017.

Од стоте најголеми пијавени даноци, 73 % припаѓаат на даночните обврзници од територијата што ја покрива Регионалната даночна администрација во Белград и од 100-те пријавени приходи, дури 69 даночни обврзници се државјани на Србија, а останатите се странци, а интересно е дека само еден од десет “богаташи” е жена.

Најчесто пријавени професии со оданочени приходи тука се менаџерот, директорот и инженерот, што е, веројатно, и во Крушевац со соодветните општини. Просечниот приход во Расински, сепак, е значително помал.

Според податоците на Републичкиот завод за статистика, нето платите во првиот квартал од оваа година изнесуваа 40.716 динари.

 

GOLD
To Top