Новости

Балкан

Грчкиот претседател го распушти парламентот- предвремени извори на 7ми јули

Грчкиот претседател Прокопис Павлопулос  го распушти парламентот и објави предвремени парламентарни избори на 7-ми јули, објавија грчките медиуми.

Според уставот, изборите мора да се одржат во рок од 30 дена од распуштањето на парламентот.

Новото собрание на парламентот ќе го одржи својот прв состанок во среда, на 17 јули, кога новите пратеници ќе ја положат заклетвата.

Претседателот издаде декрет по состанокот со грчкиот премиер Алексис Ципрас во претседателската палата во понеделникот вечерта. Премиерот побара од претседателот да го напушти парламентот и да ги свика предвремените парламентарни избори на 7-ми јули “за продолжување на мандатот што го дадоа луѓето”. Ципрас објасни дека одлучил да одржи предвремени избори  поради фактот што “изборниот период од околу четири месеци може да го загрози нормалниот развој на националната економија”.

  Нема да има влада. Изборите ќе бидат подготвени од страна на актуелната власт, а единствената промена во кабинетот ќе биде замената на официјалниот претставник на владата и министерот за внатрешни работи за непристрасно подготвување и спроведување на изборниот процес. Според порталот Newsit.gr, Андонис Рупакиотис, поранешен министер за правда, транспарентност и човекови права во периодот 2012-2013, може да стане привремен директор на Министерството за внатрешни работи, како и сегашниот заменик-министер за дигитална политика, телекомуникации и информации Лефтерис Кретеос да биде официјален претставник на владата.

На изборите за Европскиот парламент што се одржаа на 26 мај, опозициската Нова демократија ја надмина Сириза на Алексис Ципра со 9,35 отсто. По овој пораз, Ципрас, кој претходно инсистираше на тоа дека општите избори треба да се одржат во октомври на крајот од четиригодишниот мандат, најави одржување предвремени парламентарни избори на 7-ми јули.

Првата анкета спроведена од страна на Metron Analysis по изборите во Европскиот парламент минатиот петок покажа дека Нова демократија е пред владејачката СИРИЗА со 10,2% од потенцијалните гласачи на гласачите. Според оваа анкета, Нова демократија може да добие 37-42.6% од гласовите на претстојните избори во јули, а СИРИЗА – 27-32.2%.

GOLD
To Top