Новости

Балкан

Почина актерката Милена Дравиќ

Една од најпознатите српски и југословенски актерки Милена Дравиќ почина по сериозна болест на возраст од 79 години во Белград. Таа играше во повеќе од сто филмови и освоено награди за најдобра споредна женска улога на филмскиот фестивал во Кан, Специјалната награда Златна роза на Филмскиот фестивал во Венеција, како и најпрестижни српски и хрватски награди.

Милена Дравиќ, една од најпознатите српски и југословенски актерки во историјата, е родена на 5 октомври 1940 година во Белград. Најпознатите улоги ги играше во “Прекубројна”, “Утро”, “Козара”, “Битката на Неретва”,”Работа на одредено време”,” Не е лесно со мажите ” и ” Зона Замфирова “. Позната е и по улоги во многу култни ТВ-новели и серии.

Од 1972 до 1974 година, со својот трет сопруг и колега, веќе починатиот Драган Николиќ, ја предводеше популарната претстава Образ со лице.

Милена често играше самохрана мајка, селанка или жена од работничката класа, беше пионер и ексцентрична хероина.

GOLD
To Top