Новости

Балкан

Стипендијата двојно повисока од претседателската годишна плата на нејзината мајка

Ќерката на хрватската претседателка, Колинда Грабар-Китаровиќ, 18-годишната Катарина Китаровиќ, ќе студира во САД и е примена на четири универзитети, кои нудат стипендија.

„’Харвард’ беше нејзиниот прв избор иако таа беше примена на четири највисоки американски универзитети. Јас нема да кажам за кои универзитети се работи, но ‘Харвард’ и ‘Стенфорд’ се меѓу нив“, открива Колинда Грабар-Китаровиќ велејќи дека нема да има трошоци за хрватските даночни обврзници бидејќи во САД нема да има осигурување.

Според Index.hr, Китаровиќ рече дека ќерка ѝ добила стипендија од сите четири универзитети за кои аплицирала и дека универзитетите побарале од нив да заработува од 2.000 до 3.000 американски долари годишно.

„Овие четири универзитети нудат стипендија што е двојно повисока од мојата годишна плата. Ако таа отиде на еден од нив, таа држава ќе ѝ го плати образованието. Таа ќе се врати во Хрватска со она што некој друг го вложил во неа, во овој случај САД“, рече Грабар-Китаровиќ.

studenti.mk

GOLD
To Top