Новости

Балкан

Утре се открива статуата на Александар Велики во Атина

Статуата на Александар Велики ќе биде официјално откриена утре во центарот на Атина, објави Катимерини.

Монументот е дело на познатиот скулптор од 20 век, Јанис Папас (1913-2005).

Одлуката да се подигне 3.5-метарската статуа на македонскиот восководец ја презеде општинскиот совет во Атина, а трошоците беа покриени од семејството на уметникот.

Александар Велики е починат во 323 п.н.е.

GOLD
To Top