Новости

Балкан

Хрватска воведува бесплатни овошни оброци во училиштата

Како што велат од хрватското Министерство за образование, оброците се воведуваат поради подигање на свеста за здравата исхрана и зголемување на консумирањето свежо овошје и зеленчук, како и млеко и млечни производи, пренесува „Н1“.

За спроведување на овој проект обезбедени се повеќе од 3 милиони евра за на училиштата да им се обезбедат средства за дополнителниот оброк, а секое училиште само го обезбедува доставувачот што ќе ги испорача овошјето, зеленчукот и млекото. Овошјето и зеленчукот ќе се испорачуваат најмалку еднаш неделно.

Бесплатните овошни и зеленчукови оброци ќе ги добиваат сите ученици од основните и од средните училишта, а млекото и млечните производи само учениците во основните училишта од прво до четврто одделение.

GOLD
To Top