Новости

Балкан

Бугарскиот парламент изгласа дека 24 мај е ден на бугарската азбука и словенска литература

Бугарското собрание го преименуваа празникот „24 мај – Ден на бугарското образование и култура и словенско писмо. Отсега празникот е преименуван во „24 Мај – Ден на светите браќа Кирил и Методиј, за бугарската азбука, образование и култура и за словенската литература“.

Предлогот го дале пратениците на Обединетите патриоти. Тоа било воведено како измена и дополнување на текст во Законот за работни односи.

Мнозинството гласало „за“ и одлуката била усвоена. Тоа е конечно.

Георги Гоков од БСП се спротивстави на тоа. Кодексот на трудот не е место за решавање на историски спорови – убеден е тој. Според него, овој потег нема за цел да изгради национална самодоверба и патриотизам, туку да го одвлече вниманието на бугарското општество од сегашните проблеми.

Милен Михов од Обединетите патриоти ја спореди позицијата на БСП со изјавата на рускиот претседател Владимир Путин, во која тој рече дека словенското писмо дошло во Русија од македонските земји. ОП се категорични дека формулацијата што ја нудат е целосно пробугарска.

Единствено што ќе постигнете е појавата на празници во српската, македонската и во другите азбуки, сумираше социјалистот Таско Ерменков. БСП инсистира да се одржи широка јавна дискусија пред да се смени името на празникот.

Друга промена што пратениците ја направија во Законот за работни односи се однесува на платениот годишен одмор. Отсега, при влегување во работа за прв пат, работникот може да го искористи својот платен годишен одмор кога ќе стекне најмалку четири месеци работно искуство. Досега, условот беше осум месеци.

СН Брокер
To Top