Новости

Балкан

Во Словенија се отвораат ски-центрите, училиштата и некои услужни дејности

Словенија– Благодарение на подобрувањето на епидемиолошката состојба во поголемиот дел од Словенија, скијачките центри наскоро ќе бидат „отворени“ под одредени услови. Следната недела повторно ќе почнат часовите во пониските одделенија во основните училишта, а ќе се отворат и пазари, фризерски салони, механичарски сервиси, соопшти синоќа словенечката Влада.

Во девет од 12-те региони, оние со подобра епидемиолошка слика, ски-центрите ќе бидат повторно отворени од сабота, а оние со негативен тест за коронавирус ќе можат да скијаат, потврди премиерот Јанез Јанша.

Од следниот вторник во истите региони ќе бидат отворени градинки и паралелки за ученици во првите три одделенија од основното училиште, но со сите анти-епидемиски мерки и негативен тест за коронавирус за воспитувачи и наставници кои ќе бидат тестирани претходниот ден.

Пазари, киосци, услуги за чистење, фризери и слични услуги, услуги за чистење оџаци повторно им е дозволено да работат, а се отвораат и продавници со опрема за деца.

GOLD
To Top