Новости

Балкан

Во Хрватска само со вакцина против ковид-19 или со тест за антитела

Туристите кои доаѓаат во Хрватска на летен одмор ќе можат брзо и лесно со помош на дигитален сертификат со QR-код да докажат дека или биле вакцинирани против COVID-19, или развиле антитела со надминување на болеста , или свежо тестирани со негативен резултат. Во Брисел намерно не го нарекоа пасош, затоа што ќе можат да патуваат без него, но „дигиталниот зелен сертификат“, предлог презентиран од Европската комисија, треба да го олесни патувањето во ЕУ во светска пандемија, да поттикне туристи кои во моментов не патуваат затоа што имаат чувство дека се изложени на голем ризик и овозможуваат координирано и безбедно отворање на границите за патниците.

Патниците без таков дигитален сертификат, што може да се прикаже на екранот на мобилен телефон или да се отпечати во хартиена форма, сепак ќе можат да патуваат, но со поголем ризик да бидат испратени на самоизолација или задолжително тестирање каде патуваат.

– Со дигиталниот зелен сертификат, сакаме да обезбедиме на европско ниво граѓаните на Европската унија и членовите на нивните семејства да можат безбедно да патуваат ова лето со минимални ограничувања. Дигиталниот зелен сертификат нема да биде предуслов за слободно движење и нема да биде дискриминирачки на кој било начин – објасни Дидие Рејндерс, европски комесар за правда.

Евротип
SNBROKER
To Top